Houtkachel, gashaard of andere sfeerhaard?

Houtkachel, gashaard of andere sfeerhaard?

Houtkachel, gashaard of andere sfeerhaard?

Houtkachel, gashaard of andere sfeerhaard? Lees hier waar u op moet letten.

De winter komt langzaam maar zeker dichterbij, een heerlijk moment om samen bij een warme haard te zitten. Gezellig met de familie voor een knisperend vuur met een kop warme chocolademelk en een grote toef slagroom. Dat is toch genieten?

Wanneer u het besluit neemt een haard aan te schaffen zult u merken dat de opties bij uw keuze oneindig zijn. Wij helpen u daarom graag bij uw oriëntatie. Op 29 december zijn wij te vinden in Orvelte bij ’t Stokertje. Wij geven daar advies welke haard het beste bij uw woonsituatie past. Om u alvast een impressie te geven welke opties er zijn, vindt u hieronder een overzicht van de verschillende haarden, inclusief een aantal punten waar u op moet letten wanneer u een haard aanschaft.

De houtkachel
De houtkachel geeft een authentiek en nostalgisch gevoel. Zelf houthakken om met het gehakte hout de eigen woning te verwarmen. Doordat een houtkachel een heerlijke sfeer in huis brengt is dit type haard niet alleen bestemd voor mensen die graag terugdenken aan vroeger tijden. Het vlammenspel past immers in ieder interieur. Een houtkachel bespaart ook energie en is bovendien goed voor het milieu. De CO² die vrijkomt tijdens het verbranden van het hout in de houtkachel staat ongeveer gelijk aan de natuurlijke verrotting in de natuur. Nog wel een aandachtspunt voor de houtkachelliefhebbers: een afvoer van de rookgassen is bij deze kachel zeer belangrijk. De schoorsteen die eventueel al in huis aanwezig is moet schoon en leeg zijn. Is er geen schoorsteen, dan moet er een mogelijkheid zijn om de afvoerpijp door de verdiepingen heen naar buiten te trekken. Gaat u bouwen of verbouwen en heeft u serieus nagedacht over een houtkachel? Geef dit dan in een vroeg stadium aan bij uw architect. Daarmee voorkomt u dat een rookkanaal na de bouw niet meer aangelegd kan worden.

De gashaard
De gashaard geeft het gemak van een lekker haardvuur onder één knop. En door de verschillende soorten ombouw en de eenvoudige manier van rookafvoer, kunnen gashaarden in elk interieur worden geplaatst! Via een simpel afvoerkanaal worden de rookgassen meteen naar buiten worden afgevoerd. Daarnaast bieden nieuwe technieken de mogelijkheid om een gashaard te gebruiken als hoofdverwarming in plaats van bijverwarming. Heeft u een bestaande haard, maar wilt u niet meer stoken op hout? Dan kan er een inzethaard worden toegepast die wordt aangesloten op het bestaande rookkanaal. Voor wie gaat bouwen of verbouwen en geen gasaansluiting wil of mag plaatsen, is er ook de mogelijkheid om een haard aan te sluiten op gasflessen gevuld met propaangas. U ziet, er is voor ieder wat wils!

De elektrische haard
De elektrische haard maakt het mogelijk om te genieten van het warme haardvuur, zonder dat er een afvoerkanaal gemonteerd hoeft te worden. U heeft alleen een stopcontact nodig. Door het gebruik van verschillende lichtbronnen in combinatie met spiegeleffecten wordt in de haard een realistisch vuur nagebootst. De elektrische haard kan ook in een bestaande haard of ombouw worden geplaatst en is dan ook geschikt voor ieder type interieur. De mogelijkheden zijn eindeloos! Een elektrische haard is een uitstekende optie voor mensen die een haard willen plaatsen zonder gebruik te willen maken van aardwarmte. Elektrische haarden zijn daarnaast ook nog goedkoper in verbruik dan gashaarden.

De bio-ethanol sfeerhaard
Bent u op zoek naar een sfeerhaard, maar wilt u geen hinder ondervinden van hout, as of rookafvoer, dan is een bio-ethanolhaard voor u een goede optie. Bio-ethanolhaarden worden handmatig aangestoken en het vuur kan weer worden gedoofd door het afsluiten van de zuurstoftoevoer. Bij deze haard is een schoorsteen dus niet nodig! Het is wel belangrijk de ruimte voldoende te ventileren. In de haard brandt immers een echte vlam die zich voedt met zuurstof die zich in de ruimte bevindt. Wie naast de sfeer en het vlammenspel ook het hout-gevoel wil ervaren, kan kiezen voor een haard met keramische houtblokken. Een dergelijke haard is ideaal voor op het terras of als sfeerhaard in de woonkamer. Een groot voordeel is dat een bio-ethanolhaard geen roet afgeeft. Bovendien is de brandstof voor deze haard relatief goedkoop. Bio-ethanol is een vorm van alcohol dat wordt gewonnen uit een biologische bron, zoals mais of suikerriet. Hoewel deze haard flink wat warmte afgeeft, kan een bio-ethanol sfeerhaard niet worden ingezet als hoofdverwarming.

De doorkijkhaard
Een opkomende trend bij haarden is het gebruik van een haard als roomdivider, waarbij de haard een woon- of werkruimte in delen splitst. Dit wordt gedaan met behulp van een doorkijkhaard, ook wel tunnelhaard genoemd. Een doorkijkhaard in het midden van een ruimte geeft de optie om de kamer in tweeën te delen, zonder dat de kamer afgesloten wordt. Ook kan er op deze manier van beide kanten worden genoten van het vuur. Stelt u zich eens voor dat u vanaf de woonkamer heerlijk kunt genieten van de intieme sfeer en de warmte van de haard en het vlammenspel. En dat vanaf twee kanten!

De TV boven de haard
Wat zou het zonde zijn wanneer uw prachtige haard volledig wegvalt in de woonruimte. Vaak staan de haard en de televisie gelijktijdig aan waardoor de haard helemaal wegvalt. De oplossing: plaats de TV boven de haard. Zowel een vaste haard als een doorkijkhaard bieden daarvoor voldoende mogelijkheden. En doordat zowel een gashaard als een elektrische haard relatief weinig warmte afgeeft is het plaatsen van een TV boven beide type haarden zelfs een uitstekende optie. Voor een houthaard wordt het rechtstreeks plaatsen van de TV boven de haard wel afgeraden. Om bij een houthaard toch de combinatie met de televisie te realiseren wordt de TV 30 centimeter boven de haard in een nis geplaatst, zodat de straling van de haard langs de TV loopt. De eventuele afvoer van de haard loopt achter de nis langs. Zo kan iedereen genieten van zowel de haard als de TV!

De haard op eetkamerhoogte
Naast alle opties die een open haard biedt, zien we steeds vaker dat men ervoor kiest een haard te plaatsen in de eetkamer of keuken, en dan op tafelhoogte. Deze haarden worden bijvoorbeeld ingebouwd in een scheidingswand, of zelfs in een op maat gemaakte kast. Welke haard hier geplaatst wordt is in dit geval minder belangrijk. Zelfs een houthaard kan worden gebruikt, mits de juiste afvoer aanwezig is. En door de verschillende mogelijkheden voor de ombouw van de haarden is ook de haard op eetkamerhoogte voor elke interieurstijl een goede keuze.

De tuinhaard
Het duurt nog even, maar de zomer is een heerlijke tijd om gezellig in de tuin de avond door te brengen. Of binnenkort tijdens oud en nieuw lekker met een glaasje glühwein. Na zonsondergang kan het snel afkoelen, maar het is toch zonde om dan direct naar binnen te gaan. Om die heerlijke avonden extra aangenaam te maken, kunt voor een tuinhaard kiezen. Een tuinhaard kan in veel verschillende vormen worden aangeschaft: als vuurschaal, vuurtafel, of als vrijstaande haard. De tuinhaard is geschikt voor echt hout en biedt een sfeervol vlammenspel. Daarbij heeft elk type haard een eigen karakter en daarmee ook een eigen effect op het aanzicht van uw tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook in combinatie met culinaire faciliteiten. Denk daarbij aan een combinatie met een barbecue. Wat zou het heerlijk zijn wanneer u naast een stuk vlees op uw barbecue ook een verse pizza kunt bakken in uw tuin.

Onze ervaringen
Wij hebben al verschillende interieurs mogen inrichten waarbij gebruik is gemaakt van een haard. Zowel vaste haarden als doorkijkhaarden zijn daarbij naar voren gekomen, met fantastische resultaten. In ons portfolio op onze website staan diverse ontwerpen waar wij aan hebben gewerkt. Bekijk ook ons Pinterestbord, via HalloHuis op Pinterest!

Interesse?
Samen met u wordt er gekeken naar uw woonwensen en uw wensen van de haard. Wat het beste bij u past en, natuurlijk, wat het beste bij uw interieur en woning past. Bent u na het lezen nu zo enthousiast geworden over de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op onze site, of maak een afspraak voor 29 december voor een kennismaking! U kunt reserveren via: styling@stokertje.nl

Deel dit artikel:

Reacties